30-daagse: wisselvalliger weer ook in mei?

Raymond Klaassen
Geschreven door: Raymond Klaassen
21 apr 2025 09:09 uur Update: 21 apr 2025 10:05 uur
Na een zeer droge en stabiele periode is het weerbeeld wisselvalliger geworden. De grote vraag is: blijft dit de komende periode ook zo?

Aan het begin van deze 30-daagse periode zien we een vrij normale drukverdeling: hogedruk bij de Azoren en lagedruk boven de noordelijke helft van de Atlantische Oceaan. Het Azorenhogedrukgebied heeft een uitloper richting het Verenigd Koninkrijk, maar deze is niet bestand tegen een depressie die vanaf de oceaan het Verenigd Koninkrijk intrekt en halverwege de week ook het weer in ons land beïnvloedt.

Het lagedrukgebied trekt in de tweede helft van de week richting de Alpen, waar opnieuw veel neerslag wordt verwacht.

Eerst wisselvallig

De geschetste ontwikkelingen zorgen voor een wisselvallig weerbeeld in ons land de komende dagen. Zo passeren er af en toe buien en is er woensdag lokaal kans op veel neerslag. Dit maakt dat de week waarschijnlijk natter zal verlopen dan gebruikelijk.

Week 21-28 mei: natter weerbeeld (groen) in onze regio. Bron: ECMWF

In de tweede helft van de week, nadat de depressie is gepasseerd, neemt een hogedrukgebied het heft in handen. Deze anticycloon bouwt zich op vanuit het noorden van Europa en zoekt verbinding met het Azorenhogedrukgebied. Vanaf het Koningsdagweekend is de dominantie van een uitgestrekte gordel van hogedruk boven het Europese continent niet te missen.

Meer hogedrukinvloed

De week van 28 april tot 5 mei kent veel hogedrukinvloed, wat zich vertaalt in rustig en droog weer met flink wat zonneschijn en temperaturen die iets boven de normale waarden van 16 à 17 graden uitkomen. In de oostelijke helft van Europa is het daarentegen duidelijk kouder, doordat een noordelijke stroming koudere lucht dieper het continent in brengt.

Koudere uitstroom over Oost Europa. In ons land iets zachter dan normaal.  Bron: ECMWF

Luchtdrukafwijking 28 apr-5mei: hogedrukinvloed (roze kleuren) is duidelijk zichtbaar. Bron ECMWF

Een aandachtspunt is een nieuwe depressie die later in de week vanuit het zuidwesten nadert en richting het eerste weekend van mei weer buien kan brengen.

Toch weer wat wisselvalliger

De weerkaarten van het Europese model laten voor de derde week van deze termijn minder invloed zien van een krachtig hogedrukgebied boven het continent. De modeloplossingen lopen echter nogal uiteen, wat de betrouwbaarheid niet ten goede komt. In de mogelijke weerregimes zien we overigens nog wel dat hogedruk-georiënteerde patronen de boventoon voeren vanaf 5 mei. Dit komt omdat vooral boven de zuidelijke helft van Europa meer invloed van lagedruk is. Boven de noordelijke helft van Europa zien we geen afwijking van betekenis in de luchtdruk. Zo zien we in de neerslagkaarten geen uitschieters in onze regio, maar wat buien zo af en toe zijn natuurlijk goed mogelijk.

In de laatste week van deze termijn, de week van 12 tot 19 mei, verandert er niet veel op de overzichtskaarten. Wel zien we dat een groot deel van Europa met wat warmer weer te maken krijgt. Licht wisselvallig weer met soms een buiensituatie lijkt het meest voor de hand liggend. Koud weer is geen optie.

12 - 19 mei: Een wat warmer weerbeeld dan normaal voor de tijd van het jaar in vrijwel heel Europa. Bron ECMWF

Foto in thumbnail: Nel van Es.

Neerslagverwachting Harmonie

Bekijk hieronder de neerslagverwachting van het Harmonie weermodel voor de komende 48 uur. Meer weerkaarten bekijken doe je op I'm Weather

Files en vertragingen